VISSZA

DIVA NOIRE KENNEL BEMUTATÁSA

 

A Diva Noire hatszoros aranykoszorús rövidszőrű tacskó mestertenyészet két évtizede népszerűsíti a tacskó fajtát. Nemzetközi sikerei, elismerései nem csupán a kennel európai hírnevét, hanem a fajta, egyben a hazai kinológia elismertségét is öregbíti.

Jómagam gyermekkoromtól szerelmese vagyok a tacskónak. Hat éves sem voltam, amikor egy alkalommal kocsinkba beugrott egy barátságos tacskó. Ez az akrobata lendületű, lelkületű tacsi egy életre szóló barátság alapjait vetette meg.
Rövid időn belül már a kiállítási ringek közepén álltunk, szebbnél szebb serlegeket nyertünk, s már nem egy, hanem egyből négy lelkes tacskó leste családunk minden mozdulatát.

Édesapám nyomdokait folytattam, amikor egyetemista éveimben komolyan elkezdtem foglalkozni a tenyésztéssel.
A hazai vérvonalak ismeretében alakítottam ki kezdő állományomat, melynek elsődleges célkitűzése gyermekkorom tacskóinak a „megmentése” volt.
Felnőtté válásom leghűségesebb barátai, krónikásai kiemelkedő kvalitásokkal és kiállítási sikerekkel bíró tacskóink a szerencsének köszönhetően a kor egyik legsikeresebb „Chocolat” tenyészetéből származtak. Ez a vérvonal már kihalóban volt, ezért komoly „családfa kutatással” ráleltem a vérvonal utolsó veteránjaira.

A lehetetlennek tűnő küldetés beteljesedett, amikor a 13-16 éves fedező kanok segítségével pár év elteltével beteljesedett a célkitűzésem. Ha kitekintettem az ablakomon, leírhatatlan büszkeséget, örömöt, elégedettséget éreztem, hiszen típusban, színben, karakterben gyermekkorom tacskóit láthattam magam körül.

Sokat jártam európa szerte, hogy lássam, hogyan is tenyésztik a fajtát. A szeretet mellé tudatosság és újabb célkitűzések társultak, melyek rövid időn belül meghozták a nemzetközi sikereket, elismerést.

Az elmúlt húsz évben Európa legjobb vérvonalaival sikerült frissíteni a Diva Noire tenyészetet, illetve a hazai tacskó állományt. Pl. a világhírű belga „of Lady Joan”, vagy a holland v.d. Mibaf's Hoeve, a horváth Kan Trace, illetve az erdéyi magyar barátaim Világ és Európagyőztes Zoldachs tenyészet kimagasló genetikáját reprezentáló klasszis fedező kanokkal fedeztettem több alkalommal. (A fentiekben leírtak okán köszönettel, elismeréssel tartozom Majoros Évának és Csabának, Josef Holstappernek, Lammy Hameliknek, Julia Vukusicnak). 

A fajta jobbítása érdekében vásároltam rendkívül eredményes, kiváló adottságokkal bíró fedező kanokat is. Legutóbb pl. Oroszországból ICh, HGrCh. Taksagalaktic Tritont (köszönet e csodálatos kutyáért a tenyésztőnek: Galina Slesarevának), akinek különlegessége - a kiemelkedő anatómiai és munka adottságain túlmutatóan -, hogy barna-tiger tacskóként egy igazán egyedülálló színváltozatot honosíthat meg hazánkban is.

60 Champion, köztük számos Inter és Grand Champion Diva Noire tacskó található Oroszországtól Norvégiág Európaszerte.  
Kétszeres Világgyőztességet, két Európagyőztességet, tizennégyszeres Tenyésztési Nagydíjat, számos tenyészpár, fajta és fajtacsoport győztességeket értünk el Európa legkülönbözőbb szegleteiben. Graz, Luxembourg, Wieselburg, Szarajevo, Helsinki, Praha, Berlin, Brüsszel, hogy csak pár rangos kiállítási helyszínt említsünk. Ugyanakkor nem csupán a kiállítási megmérettetések jelentenek kihívást a tenyésztői munkában, hanem az, hogy a tacskó őseihez méltóan megállja a helyét a vadászatban! A tudatos szelekció eredményeképpen egy öntudatos, határozott jellemmel és jól rögzített vadászkészséggel rendelkező hűséges társat ismerhetünk meg a fajtában. A hazai tenyésztők munkáját dicséri, hogy a magyar tacskó állomány a világ élvonalába tartozik, melyhez a Diva Noire kennel is hozzátehette névjegyét!                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Bencsik Zsolt

dec-bot.GIF 
      
 
    
 
      (563 
 bytes)