VISSZA                                                                  

 BACK   

 

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONLE

Secrétariat Général : 13, Place Albert I   -    B-6530 THUIN

FCI Standard Nr. 148   /2001.05.09. /  D

 

A TACSKÓ

 

      

 

 

SZÁRMAZÁS: Németország

AZ ÉRVÉNYES ÉS EREDETI STANDARD DÁTUMA:

2001 .05. 09.

 

ALKALMAZÁS: Vadászkutya föld feletti és kotorék munkára

FCI CSOPORT BEOSZTÁS :

IV . fajtacsoport

Tacskók

Munkavizsgára kötelezett.

 

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS:

         

        A borzebnek is nevezett tacskó a középkortól fogva ismert. A kopóból folyamatos tenyésztési munkával olyan kutyákat tenyésztettek, melyek különösen a kotorék munkára voltak alkalmasak. Ezekből a rövidlábú kutyákból fejlődött ki a tacskó, mely az egyik legsokoldalúbb vadászatra használt kutya lett. A föld feletti munkában is kiváló teljesítményt mutat, pl. a nyomkövetésben, a vad felriasztásában és a vércsapán. A legrégibb tacskó egyesület az 1888-ban alakult Német Tacskó Klub. A tacskót évszázadok óta 3 különböző méretben (normál, törpe és nyúlász/kaninchen) és 3 szőrváltozatban (rövidszőrű, szálkásszőrű és hosszúszőrű) tenyésztették.

 

 

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:

    

       alacsony, rövidlábú, hosszú, de vaskos alkat, nagyon izmos, a fejét pimaszul kihívóan tartja, arckifejezése érdeklődő. Általános megjelenése típusosan mutatja a nemi jelleget. A  hosszú törzshöz viszonyítva rövid végtagok ellenére nagyon mozgékony és fürge.

 

                                                              

 

 

 

FONTOS ARÁNYOK:

      A földtől a marmagasság kb. egyharmadát kitevő távolság esetén a testhossznak harmonikus arányban kell állnia a marmagassággal, kb. 1 : 1,7 - 1,8 arányban.

 

 

VISELKEDÉS, JELLEM (WESEN):

     Barátságos természetű, nem félénk és nem agresszív, kiegyensúlyozott vérmérsékletű.. Szenvedélyes, kitartó, jó szimatú és fürge vadászkutya.

 

 

FEJ:

     Hosszúkás, felülről és oldalról nézve az orrtükörig egyenletesen keskenyedő, de nem elhegyesedő. A szemöldökívek jól fejlettek. Az orrporc és az orrtükör hosszú és keskeny.

 

 

                                             

 

 

KOPONYA:

 

Agykoponya: inkább lapos, fokozatosan az enyhén ívelt orrhát felé nyúló.

 

Stop: nem kifejezett, csak sejthető.

 

 

ARCKOPONYA:

 

Orrtükör:  fejlett.

 

Fang: Hosszú, megfelelően széles és erőteljes. A szájnyílás nagyra, a szem magasságáig nyitható.

 

Állkapocs/fogak: Erőteljesen fejlett felső és alsó állkapocs, szabályos és szorosan záródó ollós harapás. Ideális esetben a teljes fogazat -a fogképletnek megfelelően- 42 fogból áll , erős, egymásba kapcsolódó szemfogakkal.

 

            

 

                     

Ajkak: Feszesen simulók, az alsó álkapcsot jól fedik.

 

Szemek: Közepesen nagy, ovális, egymástól távol illesztettek, tiszta, energikus, de mégis barátságos kifejezésű. A tekintet nem szúrós. A szőrszíntől függetlenül az összes kutyánál a szem színe; a csillogó sötétvöröses barnától a feketés barnáig terjedhet. A foltos kutyáknál az üveg-, hal-, vagy gyöngyszemek nem kívánatosak, de tolerálandók.

 

FÜLEK: Magasan, de nem túlzottan elöl tűzöttek, eléggé, de nem túlságosan hosszúak, lekerekített, mozgékony, a fül elülső szélei szorosan a pofákhoz simulók.

 

 

NYAK: Megfelelően hosszú, izmos, rajta a bőr feszesen simuló; a nyakvonal enyhén ívelt; a nyak szabadon, magasan hordott.

 

 

TÖRZS:

 

Felső vonal: a tarkótól a kissé csapott farig harmonikusan nyúló a hátvonal.

 

Mar: Kifejezett.

 

Hát: A magas mar után a további csigolyák vonalában, egyenes, vagy enyhén hátrafelé ívelt. Feszes és  izmos.

 

Ágyék: erőteljesen izmolt, megfelelően hosszú.

 

Far: Széles és megfelelően hosszú, enyhén csapott.

 

Mellkas: A mellcsont kifejezett, és annyira előreugró, hogy mindkét oldalán kis mélyedés látszik. A mellkas elölről nézve ovális, felülről és oldalról nézve tágas, a szívnek és a tüdőknek teljes fejlődést biztosítva. A bordaívek jól hátra nyúlnak. A lapockák, és a felkar megfelelő szögellése esetén a mellső végtag oldalnézetben takarja a mellkas legmélyebb pontját.

 

Alsó vonal és has: Enyhén felhúzott.

 

FAROK: Nem túlzottan magasan tűzött, a  hátvonal meghosszabbításában hordott. A farok utolsó harmadában csekély görbület/ív megengedett.

 

VÉGTAGOK:

MELLSŐ VÉGTAGOK:

Általános: Izmos és jól szögelt, elölről nézve erős csontozatú száraz, egyenesre állított lábak  egyenesen előrefordított mancsokkal.

Váll: Plasztikusan izmos. Hosszú, ferdén illesztett lapocka, szorosan a mellkashoz simuló.

Felkar: Azonos hosszúságú a lapockacsonttal, azzal csaknem derékszöget alkot, jól izmolt erős csont, a bordákhoz simuló, de szabadon mozgó.

Könyökök: Sem befelé sem kifelé fordulók.

Alkar: Rövid, de olyan hosszú, hogy a kutya földtől való távolsága a marmagasságának kb. egyharmada. Lehetőleg egyenes.

Mellső lábtőizület: A mellső lábtőizületek közelebb állnak egymáshoz, mint a vállizületek.

Mellső lábközép: Oldalról nézve a mellső lábközép nem állhat meredeken és nem irányulhat feltűnően előre.

Mellső mancsok: Az ujjak szorosan illeszkednek egymáshoz, jól íveltek, a talppárnák kemények, ellenállóak és jól párnázottak; rövid, erős körmök. Az ötödik ujjnak nincs funkciója, de eltávolítani nem szabad.

 

HÁTULSÓ VÉGTAGOK:

Általános: izmosak, arányosak a mellső végtaggal. A térd és a csánk erősen szögelt. A hátulsó lábak párhuzamosak; a talajon sem szűk, sem tág állású.

Comb: Legyen megfelelően hosszú és izmos.

Térdízület: Széles és erőteljes, határozottan szögelt.

Lábszár: Rövid, a combbal megközelítőleg egy derékszöget zár be, jól izmolt.

Ugróízület: Erősen inas és száraz.

Hátulsó lábközép: Viszonylag hosszú, a lábszár felé mozgékony és enyhén előre ívelt.

Hátulsó mancsok: Négy szorosan illesztett lábujj, melyek jól íveltek, teljességgel a talppárnákon nyugvók.

 

MOZGÁS: A mozgás tért ölelő, folyamatos és lendületes legyen, hosszú, földközeli léptekkel, jó tolóerővel, mely egy enyhe, rugalmas átívelést biztosít a hátvonalra. A farok a hátvonal harmonikus meghosszabbításában enyhén lefelé tartva hordott. Mozgásban az elülső és a hátulsó végtagok párhuzamosak.

 

BŐR: Feszesen a testre simuló.

 

SZŐRTAKARÓ:

 

RÖVIDSZŐRŰ:

 

SZŐR: Rövid, sűrű, csillogó, simán simuló, tömör és kemény; sehol nem lehet szőrtelen hely.

 

FAROK: Finom, dús, de nem túlzottan szőrözött. A farok alsó oldalán egy kevés hosszabb fedőszőr nem hiba.

 

SZÍN:

 

a, Egyszínű: vörös, vörösessárga, sárga, mind lehet fekete szőrrel tűzött vagy anélkül. A tiszta színt azonban előnyben kell részesítni. A vörös színt értékesebbnek kell tekinteni, mint a vörösessárgát vagy a sárgát. Az erősen feketével tűzött szőrű kutyákat is ide kell sorolni és nem más színűekhez. A fehér nem kívánatos, de egy-egy kis fehér folt nem kizáró ok. Az orrtükör és a körmök feketék, a vöröses- barna is megengedett, de nem kívánatos.

 


              vörös

 

 

b, Kétszínű: Mélyfekete vagy barna, mindegyik rozsdabarna vagy sárga jegyekkel, a szemek fölött, a fang és az alsó ajkak szélén, a fül belső szélén, az előmellen, a lábak belső és hátulsó oldalán, a mancsokon, a végbélnyílás körül, és onnan a farok alsó részén félhosszig. Az orrtükör és a körmök, a fekete kutyáknál, a barna kutyáknál barna. A fehér nem kívánatos, de egyes kis foltocskákban nem kizáró ok. Nagy kiterjedésű rozsdabarna vagy sárga jegy nem kívánatos.

 

                

      fekete-cser                                                      csoki

 

 

c, Foltos: (tigriscsíkos, csíkos): Az alapszín mindig a sötét szín (fekete, vörös, vagy szürke). Kívánatosak a szabálytalan szürke vagy beige foltok (de nem kívánatosak a nagy kiterjedésű foltok). Sem a sötét, sem a világos szín nem lehet túlsúlyban. A csíkos tacskó vörös vagy sárga színű, sötét csíkozással. Az orr és a körmök színe megegyezik az egyszínű és a kétszínű tacskóéval.

 

    

      fekete-tiger (harlekin)                              barna-tiger (harlekin)                            vörös-tiger (harlekin)

 

 

 

SZÁLKÁS SZŐRŰ:

 

SZŐR: A fang, a szemöldök és a fül kivételével az egész testen egyenletesen simuló, sűrű, drótos fedőszőr dús aljzatszőrrel. A fangon világosan kivehető szakáll van. A szemöldök bozontos. A füleken a szőr rövidebb, mint a testen, és szinte sima. A farok egyenletesen és szorosan simuló sűrű szőrrel fedett.

 

SZÍN: Túlnyomóan a világos vaddisznószíntől a sötét vaddisznószínig, valamint száraz avar szín. A továbbiakban ugyanaz érvényes, mint a rövidszőrű tacskóknál az a) és b) pontokban írottak  szerint.

 

 

               

         vaddisznó                                      avar                                  fekete-cser

 

 

HOSSZÚSZŐRŰ:

 

SZŐR: Finom, fényes szőr aljzatszőrrel, a testen simuló, a nyak és a test alatt meghosszabbodó, a füleket hosszan borító. A lábak hátsó részén határozottan hosszabb szőrzet. A  leghosszabb a farok alsó részén, ott teljesen zászlós. 

 

SZÍN: Mint a rövidszőrűnél az a) és b) pontokban foglaltak szerint.

 

 

                          

      fekete-cser                                        vörös                                       harlekin

 

 

NAGYSÁG / SÚLY:

 

Tacskó (normál/standard): A mellbőség 35 cm felett. A felső súlyhatár kb. 9 kg.

 

Törpe tacskó: A mellbőség 30cm felett -35 cm, legalább  15 hónapos korban mérve.

 

Nyúlász/Kaninchen: legalább 15 hónapos korban  a mellbőség max. 30 cm.

 

 

HIBÁK:

Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés foka szabja meg. Az  M3-asokat (moláris 3) a bírálatnál nem kell figyelembe venni, kettő PM1-es (prämoláris 1) hiányát nem kell hibának tekinteni. Hibának kell tekinteni egy PM2-es hiányát, amennyiben az M3–ason kívül több fog nem hiányzik, vagy, ha a fogzáródás a szabályos ollós harapástól eltér, mint például a harapófogós harapás.

 

 

SÚLYOS HIBÁK:

 

  Gyenge, hosszúlábú, vagy a talajhoz közel vonszolt test

 

   Egyéb foghibák,  mint  amelyek a hibák és kizáró okok alatt szerepelnek

 

   Üvegszem, kivételt képeznek a foltos kutyák,

 

   Hegyes, túlzottan redőzött fülek

 

  A vállakon függő test

 

  Nyerges hát, pontyhát

 

   Gyenge ágyéktájék

 

  Túlzott testfelépítés, ( a marnál magasabb far)

 

  Túl gyenge mellkas

 

  Agárszerű felhúzott ágyék,

 

  Rosszul szögelt elülső vagy hátulsó végtagok

 

   Keskeny, izomszegény hátulsó végtagok

 

   Tehénállás vagy hordóállás

 

   Befelé vagy túlzottan kifelé forduló mancsok

 

   Szétterpesztett ujjak

 

   Nehézkes, ügyetlen, kacsázó mozgás

  

 

SZŐRZET:

 

Rövidszőrű tacskó:

 

    Túl finom, vékony szőr, szőrhiányos fülek (bőrfül), egyéb szőrhiányosságok a    testen

 

    Túl durva, hosszú szőr

 

     Kefefarok 

 

    Részben vagy teljes hosszában szőrtelen farok

 

 

Szálkásszőrű tacskó:

 

   Puha szőrzet, akár rövid akár hosszú,

 

   Hosszú, a testtől minden irányban elálló szőrzet,

 

   Göndör vagy hullámos szőr,

 

    Puha fejszőrzet,

 

    Zászlós farok,

 

    Hiányzó szakáll,

 

    Hiányzó aljzatszőr, 

 

    Rövidszőrűség,

 

 

Hosszúszőrű tacskó:

 

   Hullámos vagy bozontos szőr

 

   A farkon a zászlós szőr hiánya

 

  A fülön a hosszú szőr hiánya

 

  Az egész testen egyenletesen hosszú szőrzet

 

  Rövidszőrűség

 

  Túlzott választék a háton.

 

  Az ujjak között hosszú szőrzet.

 

 

KIZÁRÓ OK:

 

  Nagyon félénk vagy  agresszív kutya

 

  Előre harapás (Akép), hátra harapás (Bkép),  keresztbe harapás

 

A/                B/

          

  Az alsó állkapocsban lévő szemfogak hibás elhelyezkedése

 

  Egy vagy több szemfog hiánya, vagy egy vagy több metszőfog hiánya

 

 Egyéb prämolárisok, vagy molárisok hiánya.

 Kivétel: a hibáknál megnevezett két PM1-es ill. egy PM2-es hiánya, tekintet nélkül az M3-asokra 

 

  Túl mély mellkas

 

  Valamennyi farokhiba

 

 Túl laza vállak

 

 Mellső lábtő/csuklóízület törése

 

  Jegy nélküli fekete szín. Fehér szín jegyekkel vagy jegyek nélkül,

 

  Más színek a színeknél felsoroltakon kívül

 

N.B.: a kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.